Apartma "Pirano"

Abitanti

Abitanti

Abitanti, včasih zapuščena vasica sredi neokrnjene narave v jugovzhodnem delu Šavrinskega gričevja, že nekaj let pridobiva nove prebivalce. Ampak začnimo od začetka. Vas, ki je najbolj oddaljena vas v občini Koper, naj bi nastala že v času Beneške republike. Prve omembe vasice najdemo v 18. stoletju.

Abitanti

Legenda o imenu vasi

Legenda pravi, da naj bi si neki istrski kmet, po priimku Perič, hotel zgraditi hišo v eni od okoliških vasi. Ker mu tega niso dovolili, je odšel na nikogaršnjo zemljo, tam zasadil prvo lopato in dejal: »Tu ću abitat!« (“tu bom prebival”). Tako naj bi vasica dobila svoje ime.

Značilna istrska arhitektura

Za Abitante je značilna istrska arhitektura iz kamna s suho zidavo. To pomeni, da so ljudje z lastnimi rokami in brez veznega materiala gradili hiše, ki danes predstavljajo bogato kulturno dediščino. Leta 1987 so bili Abitanti razglašeni za kulturni spomenik lokalnega pomena in so vpisani v register kulturne dediščine Ministrstva za kulturo RS.
Abitanti imajo samo eno »ulico«, ob kateri lahko opazujemo kamnita dvorišča s kamnitimi stavbami, ki imajo značilne baladurje in volte oziroma oboke. V vasi ni tekoče vode, imajo pa veliko “štirn” (vodnjakov).

Zaradi lege se domačini tukaj že od nekdaj ukvarjajo s kmetijstvom in vinogradništvom, tako lahko v vasi najdete 150 let stari trti abitantskega refoška. Prav ti dve trti so enologi prepoznali kot posebnost, ki jo je vredno ohraniti, saj se od običajne trte refoška razlikujeta v nekaterih lastnosti. Listi so manjši in bolj nazobčani, grozd je bolj trikotne oblike in ima rdeč pecelj. V okolici vasi imajo domačini svoje oljčnike, nasade fig, češenj, nektarin, breskev in ostalega sadja.

150 let stari trti refoška
150 let stari trti refoška
Vinogradi v okolici vasi
Vinogradi v okolici vasi

Življenje v vasi

V “najboljših časih” je v Abitantih živelo 150 ljudi in 120 glav živine. Postopoma pa so se ljudje odseljevali v bližnja mesta in vasica je leta 2000 izgubila svojo zadnjo prebivalko. Vse do leta 2009 je vas samevala, dokler se ni gospod Gracijan Perič preselil nazaj v Abitante in pričel z oživljanjem vasi. Trenutno jih tukaj živili okoli 10.
Več o ponovnem naseljevanju Abitantov pa si preberite tukaj.

Komentarji so zaprti.