Apartma "Pirano"

Ideja za izlet – pokopališče školjk Ankaran

Pokopališče školjk

Ko turistični vrvež na obali popusti, ko osrednjo Slovenijo zavije megla in ko pričnejo odpadati listi z dreves takrat je čas za izlet na Obalo. Čas za Pokopališče školjk.

Pokopališče školjk
Pokopališče školjk

Slovenska obala

Slovenska obala meri le 46 km in statistično vsakemu od nas pripada le 2 cm naše obale. Ampak kljub majhnosti naše obale ima vse kar imajo veliki. In posebnosti slovenskega morja je sigurno sipina pri Sveti Katarini v bližini Ankarana. Sipina namreč ni samo iz mivke, ampak med peskom prevladujejo polžje hišice in školjke. Domačini so ga poimenovali pokopališče školjk.

Pokopališče školjk
Pokopališče školjk

Pokopališče školjk in polžev

Pokopališče školjk je nastalo po letu 1990, ko je Luka Koper poglobila morsko dno za potrebe drugega pomola. Z morskega dna so prečrpavali mulj severno od izliva Rižane v zaliv Polje, ki leži med Ankaranom in Koprom. Nato je dež postopoma spral blato in ostale so le školjke. Ali če smo bolj natančni ostale so le lupine mehkužcev, saj je tukaj več polžjih hišic, kot samih školjk. Našteli so kar 234 vrst mehkužcev med najlepšimi so školjka srčanka, pokrovača, ladinka in polžje hišice čokati volek.

V okolici sipine, se je zaradi mulja, ustvaril tudi edinstven ekosistem, ki nudi odlične pogoje za bivanje živali. Tako lahko tukaj srečamo labode, malo in veliko čapljo, zajce in še številne druge vrste živali. Nad školjčiščem bodo sigurno najbolj navdušeni otroci, saj je na tisoče majhnih in veliki školjk za njih pravo doživetje.

Slani travnik

Poleg školjk pa lahko v Sveti Katarini najdemo tudi edini slani travnik v Sredozemlju. Nahaja se na drugi strani pri Svetem Nikolaju. Slani travnik je močvirna sipina, z muljastimi, vlažnimi in slanimi tlemi. Zaradi tega se je tu razvil prav poseben tip travnika, ki je zaradi svojih botaničnih posebnosti zaščiten. Travnik je zatočišče za številne ptice, najdemo pa tudi klapavice in rake. Po travniku se lahko sprehajamo po urejenih dvignjenih sprehajalnih poteh.

Kar pa je najlepše je občina Ankaran letos spomladi tukaj zamenjala in podaljšala leseni mostovž, ki je hkrati tudi učna pot. Tako se lahko sprehodite po več kot 600 m dolgem lesenem mostovžu, ki vodi skozi obrežni močvirski ekosistem, eden redkih na vzhodni jadranski obali, v katerem poleg ostalih rastlinskih vrst uspevata ogroženi rastlinski vrsti obmorskega lana in klasnate tavžentrože.

Opis poti

Peljite se proti Ankaranu in nato nekaj sto metrov za vojašnico zavijte levo proti Sveti Katarini. Parkirate lahko na urejenem parkirišču ob nogometnem igrišču in se neto ob mandraču sprehodite do sipine. Ne levo stran do pokopališča školjk in na desno do slanega travnika.

 

Komentarji so zaprti.