Apartma "Pirano"

Ideja za vikend izlet: Strunjan

Strunjan

Ideja za vikend izlet: Strunjan

Vikend bo obdan s sončkom, zato sem za vas pripravila novo idejo kam za vikend izlet. Podajte se v Strunjan na Krožno učno pot – Strunjan v podobah morja.

Avto pustite na parkirišču pri plaži in se mimo hotela Svoboda podajte na krožno učno pot. Prve učne table, kjer lahko otroke poučimo o svojevrstni naravi, ki nas obdaja, boste našli takoj levo za hotelskim parkiriščem. Pot vas nato vodi nekoliko v hrib, kjer vas vseskozi spremlja razgled na Piran. Po približno 20 minutah hoje prispete do Strunjanskega križa, kjer se vam, ob jasnem vremenu, ponudi razgled vse od Triglava do Benetk.

Strunjan
Razgled na Piran

Strunjanski križ

Strunjanski križ se nahaja na najvišjem klifu v Jadranu, ki je visok kar 80 metrov. Na rtu klifa že od leta 1600 stoji križ, ki naznanja, da je v bližini Marijino svetišče, hkrati pa opozarja mornarje na bližino kopnega. Po ustnem izročilu naj bi se prav na mestu, kjer stoji križ, 15. avgusta, pred davnimi leti, zgodil čudež. Divjal bi naj strašen vihar in ladje na morju bi najverjetneje potonile, če se nad Mesečevim zalivom ne bi prikazala Marija. Morje bi se naj takoj umirilo, vihar ponehal, mornarji pa so bili rešeni. Še danes krožijo zgodbe o stopinjah in solzah, vtisnjenih v skalo, kjer bi naj Marija jokala, da bi rešila mornarje.

Strunjanski križ
Strunjanski križ

Mesečev zaliv

Ko se sprehodimo nekoliko najprej od križa imamo dve možnosti. Lahko sledimo učni poti in nadaljujemo po desni strani nazaj proti Strunjanu ali pa zavijemo levo in se spustimo vse do Mesečevega zaliva. Sama, po navadi, izberem spust v zaliv in potem nadaljujem proti Strunjanu ob morju. Ob veliki plimi pa pot žal ni prehodna, zato se je občasno potrebno vzpeti nazaj na klif in se spustit nazaj v Strunjan po prvi poti.

Mesečev zaliv nekateri imenujejo tudi zaliv Sv. Križa in spada pod osrednji del Naravnega parka Strunjan. Dno zaliva prerašča morski travnik, ki je pokazatelj čistoče morja, med morsko travo pa najdemo morske konjičke, ribje mladice, črve cevkarje, sipe in hobotnice.

Mesečev zaliv
Mesečev zaliv

Strunjanske soline in Stjuža

Ne glede na to, po kateri poti ste se vrnili v Strunjan, pa se tukaj zopet podajte na učno pot in si oglejte še Stjužo, ostanke solin in Center za obiskovalce.

Stjuža je plitvina, ki jo je z odlaganjem usedlin ustvarila Strunjanska reka. Ta edina slovenska laguna je izrednega pomena za vodne ptice, ki si hrano, gnezdišče ali skrivališče poiščejo na brežinah in nasipih. Najbolj pogosti ptici sta siva in bela čaplja. Zaradi zgrajenega nasipa v laguni ni vodnih tokov ali večjih valov. Pretok vode je odvisen zgolj od plime in oseke, saj je z morjem povezana le preko pretočnega kanala. Dno morske lagune je prekrito s travnikom v katerem so svoj življenjski prostor našle različne vrste mehkužcev, rib, rakov in drugih živali.

Laguna je sestavni del Krajinskega parka Strunjan, v katerega sodijo tudi Strunjanske soline, ki so najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju.

Stjuža
Stjuža

Strunjanske soline so najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju, kjer se sol, po tradicionalnem postopku, pridobiva že več kot 700 let. Nastale so s preoblikovanje plitvine Strunjanskega zaliva z izgradnjo nasipov, kanalov in plitvih bazenov. Po podatkih, ki sem jih našla na wikipediji, bi naj tukaj sol pridelovali že v času Rimljanov. Danes na območju solin živijo zanimive rastlinske in živalske vrste, ki so se zmogle prilagoditi skrajnim solinskim razmeram.

Stjuža
Stjuža

Center za obiskovalce

V predelu solin si lahko ogledate tudi center za obiskovalce. Ogledate si lahko razstavo o Krajinskem parku Strunjan z naslovom Park morja, pa tudi film o Krajinskem parku.

Razstava v treh jezikih orisuje vse pomembnejše značilnosti parka in pojasnjuje njihovo neločljivo povezanost z morjem. Razporejena po štirih stenah opisuje štiri različne obraze parka, predstavljene pod naslovi Kjer se srečujeta kopno in morje, Ščepec solin, Življenja polna morska laguna in Strunjanski klif, živa skulptura morja.

Center Krajinskega parka Strunjan je za obiskovalce odprt vse dneve v tednu. Med delavniki od 9. do 15. ure. Ob sobotah in nedeljah  od 9. do 17. ure. Ob praznikih zaprto. V primeru slabega vremena so možna odstopanja.

Vstop v center je brezplačen.

Na Obali pa se laho podate tudi za več dni, v tem primeru pa le preverite, če je naš apartma še prost 😉 .

Komentarji so zaprti.