Apartma "Pirano"

Piransko obzdije

Piransko obzidje

Piransko obzidje

Piransko mestno obzidje, ki krasi naš najlepši obmorski biser, se prvič omenja že v sedmem stoletju. Takrat naj bi bilo obzidje zgrajeno okoli starega mestnega jedra na Punti. V tistem času je bilo središče mesta na Trgu 1. maja, saj je bil Tartinijev trg izven obzidja.

Ko se je mesto pod beneško oblastjo širilo okoli zaliva, so zgradili drugi del obzidja, ki je vključeval tudi Tartinijev trg, ki je takrat bil še mandrač (manjše mestno pristanišče). Obzidje je vključevalo vrata pri sv. Frančišku, Prva rašporska vrata, vrata sv. Jurija in stolpa ob vhodu v mandrač  s kamnitim dvižnim most, ki je služil tudi za obrambo.

Piransko obzidje
Piransko obzidje včasih, vir: http://www.mediadom-piran.si/

Zadnjo širitev je obzidje doživelo okoli 15. – 16. stoletja, kot obramba pred turškimi vpadi. Ta del zidu je tudi najlepše ohranjen in še danes daje mestu njegovo značilno veduto. Potekal je po hribu vzhodno od mesta in se spustil proti jugu vse do morja. Dobil je troje novih vrat:, vrata sv. Nikolaja, Druga Rašporska vrata in Marčanska vrata, ki so od našega apartmaja oddaljena 50 m.

Piransko obzidje
Piransko obzidje včasih, vir http://www.mediadom-piran.si/

Obzidje meri več kot 300 metrov in ima 13 prepoznavnih stolpov in 7 večinoma ohranjenih mestnih vrat, ki so služile kot nekdanji vhodi v mesto znotraj obzidja. Ob sprehodu skozi mesto si jih lahko še vedno ogledamo.

Po poti obzidja

Ob obisku Piran vam priporočam, da se odpravite po poti obzidja in si ogledate ostanke mestnega obzidja, ki so se “zlili” z mestom. Povzpnite se na obzidje in se prepustite prekrasnemu razgledu na samo meto. Ob deževnih dneh je obzidje zaradi varnosti zaprto, sicer pa ga lahko obiščete vsak dan od 8h, pa vse do mraka. Čeprav trenutno (februar 2022) obratujejo šele od 11. ure dalje.

Druga Rašporska vrata

Pot nadaljujte ob obzidju. Ne glede na to ali pot nadaljujete po zunanji ali po notranji strani obzidja vas pot najprej pripelje do drugih Rašporskih vrat.

Prva Rašporska vrata

Odpravite se po Rozmanovi ulici proti mestu in kmalu vas bodo tlakovane kamnite stopnice pripeljale do prvih Rašporskih vrat.

Poljska vrata

Prečkajte Tartinijev trg in za mestno kavarno zavijte v Trubarjevo ulico, kjer kmalu najdete lepo ohranjena Poljska vrata. Zanimiva je tudi hiša nad njimi, ki ima nek svoj poseben značaj.

Miljska vrata

Nadaljujte pot proti svetilniku in kmalu lahko najdete Miljska vrata. Ime so dobila po stari Miljski ulici v mestni četrti Punta, ki je vodila proti morju. Na Google se tukaj ne morete zanašati, vam pa lahko jaz povem, da jih najdete med pizzerijo Riva in svetilnikom na Prešernovem nabrežju.

Dolfinova vrata

Ko pot nadaljujete po Prešernovem nabrežju, za Ribjo kantino, zavijte nazaj proti mestnemu jedru in našli boste najlepša Dolfinova vrata. Postaviti jih je dal takratni župnik Dolpin v 15. stoletju (leta 1483) in jih prepoznamo po značilnem grbu s tremi delfini.

Baročna vrata sv. Jurija

Pot nadaljujemo nazaj proti Tartinijevem trgu in pri pizzeriji Batana najdemo Baročna vrata sv. Jurija. Leta 1637 so jih baročno predelali, prvotno pa so bila postavljena že leta 1343.

Piransko obzidje
Baročna vrata sv. Jurija

Vrata Marciana (Marčana)

Ob mandraču se sprehodimo do Trga bratstva, ki nas pripelje do Rokovega trga, kjer najdemo še zadnja ohranjena vrata Maricana (Marčana), ki so našega apartmaja oddaljena kakšnih 50 m.

Za natančnejše informacije sem pripravila tudi fotografijo zemljevida. S klikom na fotografijo vas link vodi do natančnejšega zemljevida na Googlu.

Piransko obzidje
Zemljevid mestnih vrat Piranskega obzidja

 

ODPIRALNI ČAS
  • od 8:00 do mraka
CENIK
  • 2,00 € – na osebo
  • 1,50 € – študenti
  • 1,60 € – skupine nad 15 oseb
BREZPLAČEN VSTOP:
  • otroci do 12. leta
  • skupine otrok s posebnimi potrebami
  • turistični vodiči, invalidi in
  • novinarji z izkaznico

Več informacij si lahko preberete tukaj.

Komentarji so zaprti.