Apartma "Pirano"

Seška pešpot ali sprehod po Jernejevem kanalu

Jernejev kanal

Izhodišč za sprehod ob Jernejevem kanalu je več. Lahko ga pričnete v avtokampu v Luciji, a morda bo najbolje, če pot pričnete iz Seče. Avtomobil lahko pustite pri stavbi “Pick & Place”, kateri stoji pred vhodom v sečoveljske soline ali pa pri manjši cerkvici svetega Jerneja. Sprehodite se ob kanalu svetega Jerneja, kjer so privezane jadrnice in čolni. Privezi oz. leseni pomolčki so ponekod sicer precej dotrajani (iskreno, ravno zaradi tega so tudi zanimivi 🙂 ), zato se, preden stopite nanj, prepričajte o varnosti. Ampak kanal vseeno postreže s prečudovitimi in navdihujočimi motivi.

Cerkev sv. Jerneja
Cerkev sv. Jerneja

Seški “škver”

Proti koncu kanala, ko se boste že skoraj znašli pred znano gostilno “Ribič”, pa si obvezno oglejte tudi seški “škver”, ki je edini še delujoči škver v severnem Jadranu. Beseda škver izhaja iz italijanskega jezika »squero«, ki pomeni manjšo obrtno ladjedelnico za vzdrževanje, popravljanje in obnavljanje manjših bark. Posebnost škvera je v tem, da se tukaj lesena plovila obnavljajo na tradicionalen, ročni način.

Ribogojnica Fonda

Čisto zraven škvera se nahaja ribogojnica Fonda, kjer gojijo piranskega brancina. Obstaja tudi možnost ogleda ribogojnice, več pa si preberite tukaj.

Vrt kaktusov

Nasproti ribogojnice Fonda najdete vrt kaktusov. Pozvonite na vratih in si oglejte zbirko kaktusov. Gospa sicer ni preveč zgovorna, je pa zato njena zbirka kaktusov bolj navdušujoča. Vstopnina znaša simbolnega 1 €.

Forma viva

Pot nadaljujte okoli rta Seča, mimo divje plaže in kmalu prispete v kamp v Luciji. Za kampom se pot vzpne strmo desno v klanec do Forma vive, ki ponudi neverjetne razglede na Portorož. Forma viva je zbirka kipov, ki je nastala v okviru mednarodnih srečanj kiparjev. Kiparji iz 30 različnih držav so v štirih letih ustvarili več kot 120 kamnitih skulptur. Zbirka je odprta cel dan in za ogled ni potrebno plačati.

Razgledi

Tukaj lahko pot nadaljujete na dva načina, lahko se s Forma vive usmerite navzdol proti Seči in prispete nazaj do Seškega škvera, lahko pa se s Forma vive vrnete po regionalni cesti in pot nadaljujete po njej. V kolikor boste zbrali slednjo, vas bodo nagradili prečudoviti razgledi na Sečoveljske soline, ki vam bodo preprosto vzeli sapo.

Pot vas bo vodila skozi oljčnike in vas počasi pripeljala nazaj do izhodišča. Vmes si lahko pri lokalnih kmetih nabavite tudi oljčno olje ali druge domače izdelke. Celotna pot je dolga približno 9 km in vam bo vzela okoli 2 – 3 ure. Vsekakor vredno ogleda!

Če pa vam ostane še kaj moči, lahko skočite še v Piran in si ogledate ostanke mestnega obzidja, ki jih najdete v mestu. Več tukaj.

 

Komentarji so zaprti.