Apartma "Pirano"

Tartinijev trg

Tartinijev trg

Tartinijev trg

Tartinijev trg je največji trg v Piranu in je hkrati središče Pirana. Ime je dobil po slavnem Pirančanu, violinskem virtuozu in skladatelju Giuseppu Tartiniju (1692-1770), ki se je rodil v Piranu. Njegov rojstna hiša se nahaja prav na Tartinijevem trgu in si vsekakor zasluži, da si jo ogledate, saj gre za eno izmed najstarejših hiš v Piranu. V njej najdete Tartinijevo spominsko sobo in dragocene glasbenikove predmete, kot so posmrtna maska, violina, črtalnik in pisma.

V Sobi s pokrajinami in cvetličnimi tihožitji, lahko občudujemo in poslušamo eno izmed treh violin, ki jih je Giuseppe zapustil svojemu nečaku Pietru. Več o tem si preberite tukaj?

(Obiščete je lahko od torka do nedelje med 10:00–12:00 in 18:00–21:00 uro, ob ponedeljkih zaprto).
Tartinijeva rojstna hiša
Tartinijeva rojstna hiša

Zgodovina Tartinijevega trga

Verjetno ne veste, da je bil Tartinijev trg nekoč pristanišče, ali kot rečemo na Obali Mandrač. Madrač so leta 1894 zasuli Benečani, zaradi smradu, nečistoče in pomanjkanja prostora. Tako je nastala prostorna ploščad, okoli katere so zgradili vse pomembnejše ustanove in meščanske stavbe. Nekatere, kot recimo slovita Benečanka, so se v prvotni obliki ohranile vse do danes.

Mandrač
Tartinijev trg kot mandrač (Vir: Piran kot je bil nekoč – FB)

Trg ima obliko elipse, saj je tukaj med leti 1912 in 1953 vozil električni tramvaj, ki je Piran povezoval s Portorožem in Lucijo. Prav v Piranu pa je imel končno obračališče.

Tramvaj na Tartinijevem trgu (Vir: Piran kot je nekoč bil - FB)
Tramvaj na Tartinijevem trgu (Vir: Piran kot je nekoč bil – FB)

Ko je avtobus zamenjal tramvaj

Ko je avtobus zamenjal tramvaj (Vir: Piran kot je bil nekoč – FB)

Tartinijev kip

Kip, v naravni velikosti slavnega virtuoza so želeli postaviti ob njegovi 200 obletnici rojstva, t.j. leta 1892. Ker pa so se dela nekoliko zavlekla, so kip dokončali šele leta 1896. Spomenik je delo beneškega kiparja Antonia Dal Zotta.

Ostale zgradbe na Tartinijevem trgu

Na Tartinijevem trgu najdemo tudi mesto hišo, v kateri ima sedež Občina Piran. Glavna znamenitost mestne hiše je sigurno kamnita figura leva z odprto knjigo, kot spomin na staro Mestno hišo. Beneški lev z odprto knjigo je vzidan na številnih pomembnih mestnih stavbah v Piranu in če je bila knjiga odprta, je vladal mir, če pa je bila knjiga zaprta pa je pomenila vojno.

Mestna hiša na Tartinijevem trgu
Mestna hiša

Na trgu najdemo tudi slovito Benečanko, ki je bila zgrajena sredi 15. stoletja in se lahko pohvali kot najstarejša ohranjena stavba na Tartinijevem trgu. Stavba se ponaša s čudovito oblikovanimi arhitekturnimi členi in bogatim kamnitim okrasjem. Prav posebej izstopa gotski balkon. Dolgo časa se je stavba ponašala s svojo znamenito rdečo fasado, ki pa je sedaj že nekaj časa bela.

V stavbo je vzidana tudi kamnita plošča s stoječim levom, pod njim pa se nahaja napis »Lassa pur dir« (Pusti, naj govore). Legenda pripoveduje, da se je bogat beneški trgovec zaljubil v prelepo Pirančanko in ji v dokaz ljubezni zgradil prav Benečanko. Ker so ju ljubosumni Pirančani obrekovali po dolgem in počez, sta si omislila že omenjen napis pod levom.

 

Benečanka na Tartinijevem trgu
Benečanka

Na trgu pa najdemo še sodno palačo, Loggio in cerkev svetega Petra.

 

 

 

Komentarji so zaprti.